BO ENDO! Nejsi v tom sama – Lenka Chuchutová, Ondřej Šimetka, Misha Lebeda, Jan Kümmel

20. 7. 2023
93 min

Endometrióza postihuje každou desátou ženu. Nejčastěji se projevuje velmi bolestivou menstruací, bolestmi při styku nebo při vyprazdňování. Polovina žen s endometriózou řeší neplodnost a ve výjimečných případech mohou skončit s vývodem. Diagnostika tohoto onemocnění trvá až dlouhých 10 let. Pacientská organizace ENDO Talks CZ ve spolupráci s předními lékaři a odborníky v ČR chce tyto statistiky změnit a zajistit dostupnou a kvalitní péči pro pacientky. Francouzský prezident Emmanuel Macron v lednu 2022 zahájil rozsáhlou kampaň, kdy apeloval na to, že endometrióza není pouze ženské onemocnění, jedná se o celospolečenský problém. Zasadil se o zavedení nové celostátní strategie ve Francii. Americká politička Hillary Clinton se podílela jako producent na dokumentárním filmu ""Below the belt"" odhalující nedostatečnou péči o pacientky s endometriózou. Po celém světě se v březnu pravidelně pořádají pochody a apeluje se na vlády, aby se změnila legislativa. A jak jsme na tom v českém kontextu? Co přináší certifikovaná centra na léčbu endometriózy a v čem je multioborová spolupráce důležitá? Jak se propsaly 2 roky působení pacientské organizace ve veřejném prostoru? Stačí dělat pouze osvětu?

Lenka Chuchutová (CZE)

Lenka je majitelka a ředitelka MAAT centra celostní péče pro ženy, kde pracuje jako gynekologická fyzioterapeutka s holistickým přístupem. Zabývá se především problémy spojenými s oblastí pánve, pánevními bolestmi, endometriózou, bolestivou menstruací, problémy s početím, rehabilitací těhotných a po porodu.

Ondřej Šimetka (CZE)

Stojí v čele Gynekologicko-porodnické kliniky Lékařské fakulty Ostravské univerzity a Fakultní nemocnice Ostrava, která patří mezi největší perinatologická a onkogynekologická centra u nás a od roku 2023 je čerstvě i pracovištěm s mezinárodní akreditací pro léčbu endometriózy.

Misha Lebeda (CZE)

Michaela alias Misha je projektová manažerka v oblasti IT a marketingu, známá jako aktivistka a bývalá mluvčí hnutí Milion Chvilek pro zahraničí. Jedenáct let strávila v Bruselu, kde onemocněla endometriózou a podstoupila operaci. V roce 2021 založila ENDO Talks CZ – první pacientskou organizaci u nás na pomoc ženám s tímto onemocněním.

Jan Kümmel (CZE)

Je vedoucím certifikovaného Centra pro léčbu pánevní bolesti a endometriózy a zástupcem přednosty pro léčebnou péči Gynekologicko-porodnické kliniky Fakultní nemocnice Ostrava.

Číst více

Související pořad