Longevity z pohledu vědy – Barbara Paldus, Milan Jakubek

21. 7. 2023
71 min

Panelová diskuse biochemika Milana Jakubka s vědkyní a ambasadorkou nadačního fondu Neuron Barbarou Paldus na téma genetických faktorů stárnutí, buněčné terapie, molekulárního cílení na mitochondrie, bioaktivních látek v regenerativní medicíně a dalších otázek souvisejících s aktuálním populárním trendem dlouhověkosti. Chemie, genetika a digitální technologie mají sílu proměnit člověka v Homo Deus. Jaké možnosti nám soudobá věda již dnes nabízí směrem k nesmrtelnosti? Avšak musíme se ptát sami sebe, jestli to skutečně všechno chceme. Kde je hranice mezi tím, co je ještě přirozené a co už není? Nakonec se může stát, že základní otázkou ve vědě bude, zda bychom měli chtít to, co jsme schopni dokázat. Milan Jakubek je odborníkem na lékařskou chemii a Barbara Paldus úspěšně propojuje etnobotaniku, genetiku a biotechnologické inovace. O tématu s nimi bude diskutovat lékař Tomáš Šebek. Debatu uvádíme ve spolupráci s Nadačním fondem Neuron.

Barbara Paldus (CZE/CAN)

Vizionářka Barbara Paldus je úspěšnou podnikatelkou a držitelkou více než 40 amerických patentů. Stojí v čele společnosti Codex Labs, která vyvíjí vysoce účinnou a zdravou péči o pleť, a to bez kompromisů v oblasti udržitelnosti.

Milan Jakubek (CZE)

Od roku 2016 je vedoucím skupiny medicinální chemie na 1. lékařské fakultě — BIOCEV, Univerzity Karlovy. Laboratoř se specializuje na design, syntézu, biologické testování a formulace v oblasti malých molekul a má mnoho vědeckých spoluprací po celém světě. Oblast jejich vědeckého zájmu cílí na nová léčiva a formulace, včetně jejich aplikace v rámci medicíny, farmacie či kosmetiky.

Číst více

Související pořad