John Perkins

31. 7. 2018
6 min

John Perkins, Americký ekonom, spisovatel a intelektuální vůdce.

Jeho knihu Zpověď lovce ekonomik (2004) odmítlo kvůli možným následkům 39 nakladatelství – to čtyřicáté z ní okamžitě udělalo bestseller, který byl přeložen do 32 jazyků. Odhaluje pozadí jeho strategické práce ve službách velké korporace s napojením na vládu USA. John vyjednával s představiteli rozvojových zemí za účelem získání přístupu k jejich přírodnímu bohatství. Vybudování infrastruktury výměnou za nevýhodné úvěrové smlouvy – systém využívající praktiky jako falešné sliby a nepravdivé statistiky, vyhrožování, podplácení a vydírání, převraty, atentáty či vojenské intervence.

„Tu práci jsem dělal 10 let, než mi došlo, jak je to špatné. Musel jsem se potopit až na samé dno, abych mohl zas vystoupat na světlo, které mi ukázalo, jak hrozný je ten systém. Teď se můžu pokusit to změnit. . . “ – a jak říká, tak činí. A hodlá tomu věnovat nemalou část svého života.

John založil a vede neziskovou organizaci Dream Change & The Pachamama Alliance, která se zaměřuje na vytváření udržitelného, spravedlivého, klidného a prosperujícího světa. Přednášel na více než 50 univerzitách. Kromě ekonomické a globální problematiky píše také o domorodých kulturách a jejich transformacích, patří k uznávaným expertům na šamanismus 21. století. Přispívá do mnoha světových médií. V roce 2012 obdržel za svou práci mírovou cenu LennonOno Grant.

Číst více

Související pořad