Scilla Elworthy

31. 7. 2018
4 min

Scilla Elworthy je britská mírová aktivistka, poradkyně světových lídrů a spisovatelka, která zasvětila svůj život boji za mír.

„Dnes máme nejvyšší počet uprchlíků v celé historii lidstva, “ říká. „Propast mezi bohatými a chudými je větší než kdy dříve. Je tu terorismus a kyberútoky. . . A nic z toho se nedá vyřešit zbraněmi. “
V roce 1982 založila Scilla nevládní organizaci Oxford Research Group (ORG), která během studené války a po ní zkoumala bezpečnostní rozhodnutí pěti jaderných mocností a spojovala politiky, vědce, armádu i veřejnost v jednotném dialogu. Za práci pro ORG byla třikrát nominována na Nobelovu cenu míru. Scilla je zakladatelkou charitativní organizace Peace Direct, která podporuje lokální mírová hnutí v konfliktních zónách. Svůj podíl má také na vzniku organizace Rising Women Rising World, která sdružuje ženy úspěšné ve veřejném životě. Má doktorát z politologie a neutuchající entuziasmus pro mírová řešení. Její nejnovější kniha nese název The Business Plan for Peace: Building a World Without War (2017).

Číst více

Související pořad